Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-22/abel-maite-mendoza-rioja
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Abel & Maite Mendoza 

    WINEMaker

    Abel Mendoza 

    region

    Rioja Alavesa 

    Vineyard holding

    17 ha - 25 parcels 

    Soil types

    Mainly Chalk sub-soils 

    varieties

    For the whites: Viura, Malvasia, Grenache, Torrontes and Tempranillo Blanco. For the reds: Tempranillo mainly with some Graciano and Grenache 

    Fermentation

    Whites directly in to the barrel up to 25% new oak, the reds in concrete tanks on a lower temprature 

    Aging

    Whites on oak barrels of 225-500 liter up to 25% new oak for 6-9 monts, the reds on 225-500 liter up to 100% new oak (Grano e Grano)

    fARming

    Organic influence

    visit website

    Mendoza


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Abel en Maite Mendoza komen uit echte wijnfamilies in La Rioja, een enorm gebied tussen Baskenland en Burgos in Noord-Spanje. La Rioja kent drie verschillende sub-zones langs de kronkelende Ebro rivier. Maite en Abel bouwen in 1988 een kelder in San Vincente de la Sonsierra in La Rioja Alavesa, de noordelijkste sub-zone en gelijk de beste van de drie. Abel is een pionier in het gebied, op zoek naar de beste percelen vindt hij een paar bijzondere percelen met oude stokken witte rassen, na enig onderzoek blijkt het te gaan om Torrontés (er wordt ook gedacht dat dit Albillo Mayor kan zijn), Tempranillo blanco, Viura, Garnaxta blanca en Malvasia. Deze rassen staan aan de basis voor een bijzondere witte wijn 5V! Voor rood gaat hij aan de slag met een aantal percelen met waanzinnig goed gelegen Tempranillo- en Graciano stokken op een kalklaag. De teller stopt bij 22 percelen die ze al meer dan 25 jaar respecteren zonder gebruik van chemische en synthetische middelen. Hoe ‘naturel’ wil je het hebben!

    Abel wordt door Decanter geroemd vanwege zijn werk voor de regio. Hij was de eerste die alle kleine percelen apart vergist tot een wijn. Enkel mag je in La Rioja niet de naam van het dorp/wijngaard op het label vernoemen. De verouderde wetgeving van DO weigert de wetgeving aan te passen. Ondanks dat probeert Abel samen met een aantal andere (Remulluri, Artadi, Rivere etc.) top wijnmakers op dit moment deze traditie te doorbreken en een ‘Bourgogne’ systeem te introduceren waar dorp en wijngaard gewoon vernoemd mogen worden.

    Maite is verantwoordelijk voor de kelder. Het is een lieve, warme vrouw met enorm veel gevoel en kennis over vinificatie. De basis rode wijnen maakt ze op de klassieke Rioja manier, maceration carbonique in grote tanks van cement. De topwijnen worden vergist op staal en rijpen 100% op nieuw Franse eiken. De zeldzame, witte wijnen is een verhaal apart. Ze zijn van micropercelen afkomstig geplukt, vervolgens vergist en voor 5 maanden gerijpt op nieuwe eikenvaten. 

    Dat de wijnen bij het grote publiek nog onbekend zijn, is prima gezien de kleine productie. De scores van de wijnen liegen er niet om. Master of Wine Tim Atkin selecteert de Bodega Maite en Abel als First Growth in zijn Rioja Report Classification 2017, en zit dus bij de allerbeste 15 producenten van de regio!

    Video