Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/usa-4/domaine-de-la-cote-santa-rita-hills
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    Domaine de la Côte - Santa Rita Hills

    “People think we pick early on purpose because we want low alcohol wines. But it's because our yields are naturally so low, we have to pick so much earlier because the grapes ripen faster. These wines are all around 13% to 13.5% alcohol. We just pick when it's ripe.”

    Rajat Parr

    OWNERs

    Sashi Moorman, Rajat Parr & Charles Banks

    WINEMakers

    Sashi Moorman & Rajat Parr

    region

    California - Santa Barbara County - Santa Rita Hills

    Vineyard holding

    28 ha

    Soil types

    Marine sedimentary

    varieties

    Pinot Noir & Chardonnay 

    Fermentation

    Concrete open top fermenters, lots of whole bunch for Pinot Noir

    Aging

    French oak barrels in various formats, small amount new

    fARming

    Organic 

    visit website

    Domaine de la Côte


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Deze wijnen zagen wij al een tijd langskomen bij top sommeliers over de hele wereld. Een nieuwe en frisse stijl Chardonnay en Pinot Noir uit Amerika! Wat een verschil met de rijpe en alcoholische wijnen die waar Californië om bekend staat. Domaine de la Côte bestaat uit vijf wijngaarden in het westelijkste deel van Sta. Rita Hills. 11km van de Grote Oceaan vandaan. De wijngaarden zijn aangeplant in 2007 vanuit het niets. Sashi en Rajatt waren een van de eersten die hiet druiven gingen aanplanten. Het idee is; 'Winemaking here is like growing pinot noir in a cool vintage in Burgundy, but every year'. DDLC is gestart door Rajat Parr (top sommelier) en Sashi Moorman (wijnmaker). Zij zagen in Santa Barbara een plek waar Charadonnay en Pinot Noir gemaakt kunnen worden die net zo elegant zijn als wijnen uit Europa. Santa Barbara County ligt in het zuiden van Californië en heeft 5 AVA’s waarvan Santa Rita Hill’s voor Sandhi het belangrijkste is. Daar zijn ze opzoek gegaan naar wijngaarden met oude stokken en met noordelijke expositie. Het is in de Santa Rita Hill’s (relatief) koel en er is veel afkoeling door wind van de stille oceaan. 

    De bodem bestaat marine sediment wat net is gevormd zoals kalk. Het verschil is dat de micro organismen hier geen calcium carbonaat in de schelpen hebben gehad, maar silica. Het grote verschil met decomposed kalk is dat het hier geen zware klei is, maar kleine kiezelstenen, wat meer waterdoorlatend is. Hierop ligt een meter klei in de wijngaarden. Er is in totaal 28 ha aangeplant, waarvan het grootste gedeelte Chardonnay is. De Pinot Noir aanplant zijn Californische oude klonen. Alle stokken staan geplant in een hoge plantdichtheid. Een deel van het fruit gaat naar Sandhi toe.

    Tijdens het wijnmaken wordt er niet ontsteeld, zijn er geen toevoegingen of temperatuurcontrole. Dit kan hier om dat op het moment van oogsten het koel is en de druiven niet warm binen komen. In de kelder gebruiken de heren weinig technologie. De vergisting gebeurt in 'open top' beton met veel steeltjes. Vergeleken met Bourgogne hebben de trossen 30-40 dagen meer de tijd om te rijpen en zijn de steeltjes altijd rijp. De wijnen van Domaine de la Côte worden gerekend tot de meest verfijnde Chardonnay en Pinot Noir die er gemaakt wordt in Amerika. Het gaat bij de wijnen om finesse en waanzinnig pure zuren.