Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/david-nadia-swartland
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  David & Nadia Sadie

  WINEMaker

  David Sadie

  region

  Swartland - Paardeberg 

  Vineyard holding

  30 ha  

  Soil types

  Granitic sands, shale soils, iron rich soils

  varieties

  Chenin Blanc - Grenache - Pinotage - Cinsault - Syrah - Semillon - Viognier - Rousanne - Clairette Blanche - Carignan - Marsanne

  Fermentation

  50-70 mg/l sulphur added - both red and white

  Aging

  Old French oak - foudre - stukvate - concrete square fermentor

  fARming

  Organic and biodynamic influence 

  visit website

  http://www.davidnadia.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  David Sadie is geboren en getogen in Swartland. Hij volgt zijn studie oenologie in Stellenbosch waar hij zijn vrouw Nadia ontmoet. Tijdens de studie lopen beide verschillende stages waarbij David o.a. terechtkomt bij Yves Cuilleron, in de Rhône. Het zijn de bijzondere kwaliteiten van de mediterrane druivenrassen die hem overtuigen om hier mee te gaan werken thuis, in Swartland.
  Dankzij de percelen die hij kon ‘huren’ produceert hij onder de naam ‘David’ zo’n 800 flessen Aristargos en die zijn in mum van tijd uitverkocht. En met dit succes weet hij van de tweede jaargang zo’n 2400 flessen te produceren waarvan er 240 flessen naar Nederland komen. Samen met Nadia, de bodem-specialiste werken ze sinds 2010 aan hun eigen project terwijl ze nog voor andere wijnhuizen werken. Vanaf 2013 gaat David volledig voor hun eigen project en vanaf 2016 voegt Nadia en vinden ze hun eigen plek om aan de wijnen te werken. In Siebritskloof komen ze terecht op de Paardebosch farm. De eigenaren zijn niet zo geïnteresseerd in wijnbouw en zo komt een goede relatie tot stand waar David en Nadia kunnen werken en wonen. De farm beslaat zo’n 16 ha. die verspreid ligt in de omgeving. Ongeveer de helft van de druiven voor alle wijnen komen van de eigen farm en de rest van wijngaarden verspreid over het Swartland gebied. Er worden 3 ‘projecten’ gemaakt: de David & Nadia range, druiven afkomstig uit heel Swartland met een representativiteit van terroir, wijngaard en zijn mensen. De Topography range, enkel druiven uit Siebritskloof, Paardeberg waar het huis is gevestigd en de uiterst succesvolle, hoog scorende Single Vineyard range met de wijnen Hoë-Steen, Skaliekop, Plat’bos en Rondevlei.
  Het doel is om overal biologisch te werken in de wijngaarden, ‘natuurlijk’ te werken in de kelder en expressie van herkomst te weerspiegelen in de wijnen. David zelf is geen fan van ‘dikke’ wijn. De regio is erg warm en dat mogen de wijnen ook uitstralen maar niet zonder frisheid dus er wordt vroeg geoogst. Zo zorgen ze ervoor dat de wijnen helemaal droog gevinifieerd worden en de lie zorgt voor grip en focus. Een ruim aandeel van de wijngaarden vallen dankzij hun leeftijd (vanaf 35 jaar oud) onder het Old Vine Project. Een register van wijngaarden dat bestaat dankzij het werk van viticulturist Rosa Kruger. David en Nadia zijn nu ook al enige jaren bezig met het aanplanten van Grenache voor de toekomstige wijnen. En met succes. Van talent naar top wijnmaker, deze grote vriendelijke reus uit Swartland is er echt een voor in de collectie.
  Swartland is een ruige droge regio ongeveer een uurtje ten noorden van Kaapstad tussen Malmesbury en Piketberg. Het dankt zijn naam aan de grote vlaktes die zwart kleuren na de regen in de winter en wordt ook wel renosterveld genoemd. Swartland is by far de meest hippe plek voor de wijnliefhebber. Dankzij o.a. de Swartland Revolution. Deze revolutie is notabene gestart dankij een uitmuntend glas Sauvignon Blanc. Een wijn die we nu zelden terugzien uit deze gave regio. Niemand minder dan Eben Sadie (géén familie van David) stond aan de voet van deze revolutie die wijn maakte voor Charles Backs’ ’Spice Route’. Allesverloren en Lemberg (waar David ook voor heeft gewerkt) waren er eerder maar de komst van Back en Eben waren cruciaal. Swartland werd een plek voor hippe jonge wijnmakers met ambitie. Swartland kende voorheen niet de prestige van gebieden zoals bijvoorbeeld Stellenbosch maar bezit nu sommige van de meest begeerde wijnen van de hele West-Kaap. Er heerst een enorm gevoel van camaraderie, een gezamenlijk doel. Maar voor veel liefhebbers is het vooral de rock ’n roll cultuur die er om deze mensen en hun fantastische wijnen hangt. David en Nadia maken onderdeel uit van de Swartland Independent Producers (SIP) wat elke november wordt gevierd. Om onderdeel uit te kunnen maken van SIP moeten wijnen ‘natuurlijk geproduceerd’ zijn. Geen toegevoegde gisten, enzymen, zuren of tannine en niet meer dan 25% nieuw hout mag toegepast worden. Swartland is inmiddels een regio die niet te onderschatten is. 

  Ontwikkeling na 2020

  David en Nadia krijgen een steeds sterkere positie in Swartland en leggen de focus volledig op hun vier David&Nadia wijnen op basis van Chenin Blanc en blend met Chenin Blanc (Aristargos). Daarnaast bij rood een Grenache en een Grenache blend (Elpidios). Inmiddels zijn er vier Single Vineyard Chenin Blanc wijnen. Naast Hoë-Steen zijn er Skaliekop, Plat’bos en Rondevlei. Vier unieke Chenin’s van bijzondere terroirs. Qua rood ligt de focus op Grenache. We proeven hier echt prachtige wijnen in de stijl van Gredos. Nadia heeft veel energie in het bodemleven van de wijngaarden gestopt. Overal groeit er cover-crop tussen de stokken en stro moet voorkomen dat de bodems uitdrogen door de warme zon. De kritieken van de Zuid-Afrikaanse en internationale pers zijn extreem goed voor dit succesvolle koppel!

  Bezoek Martijn in 2016

  In januari 2016 ben ik bij David en Nadia op bezoek geweest op de Paardebosch farm in het bloedhete Swartland. De teller stopte ’s middags pas op 41,5 graad en ’s nachts koelde het af tot slechts 35 graden. Het bijzondere was dat tijdens het droge en bloedhete ‘el Niño’ seizoen in Paarl de druivenstokken zwaar te leiden hebben gehad van de brandende zon. Maar er in het uitgestrekte en ‘rauwe’ Swartland geen enkele stress te bekennen was aan de prachtige ruige ‘bush vines’. 

  Nadia is inmiddels als viticulturist (verantwoordelijk voor de wijngaarden) betrokken bij het bedrijf (vandaar de naam David & Nadia). Zij is op zoek naar nieuwe wijngaarden in Swartland van unieke kwaliteit om het label door te laten groeien. De proeverij in de kelder was verbluffend, met als hoogtepunt de nieuwe single vineyard wijn: Chenin Hoë-Steen. 

  Video