Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/joostenberg-paarl
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Tyrrel & Philip Myburgh

  WINEMaker

  Tyrrell Myburgh – Assisted by Elmerie Joubert 

  region

  Western Cape - Paarl

  Vineyard holding

  37 ha  

  Soil types

  Decomposed granite and malmesbury shale 

  varieties

  55% Chenin Blanc – 14% Syrah – 10% Merlot – 7% Cabernet Sauvignon – 4% Viognier – 4% Cinsault – 2% Mourvedre – 2% Roussanne – 1% Touriga Nacional – 0.4% Alvarinho 

  Fermentation

  All wild yeast fermentation – little/no sulphur before fermentation – sulphur added before bottling 

  Aging

  Steel, concrete eggs, barrels 

  fARming

  Organic influence

  visit website

  http://joostenberg.co.za


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  In 1879 is Joostenberg gekocht door de familie Myburgh en sindsdien is het in hun handen gebleven. Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw en werd er wijn en cognac geproduceerd. Dit was in de jaren 1800 tot 1947. In dat laatste jaartal werd besloten dat men zou stoppen met het maken van wijn en de druiven voortaan voor de verkoop beschikbaar zou stellen aan de coöperatie. Echter in 1999 hervat Tyrrel Myburgh het maken van wijn. Hij is geïnspireerd geraakt door de biologische wijnen in Europa. Aan de andere kant van de farm ligt Klein Joostenberg, een bistro met deli-shop en een bierbrouwerij gelegen in een prachtig park met botanische tuinen. Deze locatie wordt gerund door de zus van Tyrrel. Hun vader geeft op 80-jarige leeftijd nog altijd leiding aan de eigen slagerij en ook de groenten komen uit de familietuin!

  Zoals de naam Joostenberg reeds doet vermoeden, bevindt de wijnmakerij zich in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in het Muldersvlei districht van Stellenbosch. Het ligt langs de N1 vanuit Kaapstad richting Paarl. De gebroeders Myburgh beheren daar 31 ha. grond waarop druiven verbouwd worden. De belangrijkste rassen voor rood zijn nu Syrah, Mourvèdre & Touriga Nacional en voor wit Chenin Blanc, Viognier en Roussanne.

  In 2006 was Joostenberg de eerste wijngaard in Zuid-Afrika die volledig is overgestapt op de biologische productie van wijn. Een ontwikkeling die zeer positief is geweest voor de smaak van de wijnen. De alcoholvolumes gingen naar beneden, er wordt later geplukt en de wijnen bevatten betere zuren. Ook de blauwe druiven worden rijper geoogst en zonder groene aroma’s. In januari 2016 heb ik samen met Tyrell een wijn geblend van Syrah en Mourvédre, Beer Bossie 2015! Release in de zomer 2016. Daarnaast heeft een Tyrrel een wijn Chenin van oude stokken voor vier jaar gerijpt op eiken (Spaans Spek, in gedachte van Vina Tondonia) en Chenin a la vin naturel zonder zwavel. De kwaliteit spat er werkelijk vanaf!

  Wijn maken is niet het enige wat Tyrrel en Philip, met alle passie die ze in zich hebben, doen. Beide heren zijn ook bijzonder sportief en barmhartig. Zo hebben ze onder meer de ‘Cadiz Freedom Swim’ gedaan; een 7,5 kilometer lange zwemtocht van Robbeneiland naar Bloubergstrand door ijskoud water en zeer onvoorspelbare stromingen. Dit alles voor het goede doel!