Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/saurwein
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Jessica Saurwein - Western Cape

  ''If you don’t know Jessica Saurwein and her delicious fine wines, let me introduce you to ex-model, super mum and more latterly a high-flying winemaker with an incredibly deft touch.''

  GREG SHERWOOD MW

  OWNER

  Jessica Saurwein

  WINEMaker

  Jessica Saurwein

  region

  W.O Elgin, Hemel-en-Aarde Ridge & Elandskloof

  Vineyard holding

  3 sites, 6 plots

  altitude

  350-750 mtr.

  Soil types

  Shale, Granite and Clay

  varieties

  Riesling, Pinot Noir

  Fermentation

  Concrete, tank and oak barrels 228l

  Aging

  Concrete, tank and oak barrels 228l

  fARming

  Organic influence

  visit website

  https://saurwein.co.za/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Na de release van Damascene in Nederland in 2021 hebben we in 2022 weer een nieuwe spetterende release uit Zuid-Afrika te pakken. Jessica Saurwein, geboren in Saudi Arabië, groeit op in Duitsland in een familie met historie in de wijn. Haar achternaam is een niet veel voorkomende Oostenrijkse naam en is helemaal terug te leiden naar de 17e eeuw waar haar voorouders wijn maakte/leverde aan het Hertogdom van Oostenrijk. Overigens bleek dat het om hele matige kwaliteit ging dus des te meer is Jessica’s doel die naam ‘te zuiveren’ d.m.v. uitzonderlijke wijnen.
  Tijdens een tussenjaar vliegt ze naar Frankrijk en Zuid-Afrika om mee te oogsten. Vanaf dit moment wist zij zeker dat ze hierin verder wilde en gaat doorstuderen aan de Stellenbosch University voor een diploma in Oenology and Viticulture. Na ervaring opgedaan te hebben komt ze eerst bij Bouchard Finlayson terecht voor een baan als sales en marketing manager. Bij Klein Constantia leert ze verder en komt daarna terecht bij de Kleinood Farm in Stellenbosch. Naast haar werk als sales en marketing manager krijgt ze de kans ook wat wijn voor zichzelf te maken. Ze start in 2015 met de ontwikkeling van een kleine boutique winery met de focus op Pinot Noir en Riesling en sinds 2017 stopt met haar baan om zich volledig te kunnen richten op het moederschap en het maken van haar eigen wijnen. In het begin zijn het net aan 3 vaatjes wijn die gemaakt worden dankzij druiven van Peter-Allen Finlayson. Nu worden er 3 wijnen geproduceerd van aangekochte druiven. Twee Pinot Noir en een Riesling. De druiven zijn afkomstig van verschillende plekken maar gemaakt op de nieuw aangeschafte Waterval Farm in Stanford waar ze haar eigen Pinot Noir wil aan gaan planten samen met haar man Roland Peens.
  De Riesling heet ‘Chi’. Dit staat voor levenskracht en voor Chiuta, een Afrikaanse god van de regen. De wijngaarden liggen in Elgin.
  Dan zijn er de Pinot’s ‘Om’ en ‘Nom’. ‘Nom’ staat voor Nombulelo want dankbaarheid betekend in het Xhosa en is afgekort van Nomkhubulwane wat een Afrikaanse godin is van de landbouw en komt van de Kaaimansgat wijngaard in Elandskloof vlakbij Villiersdorp en ligt zo’n 700 meter boven zeeniveau. Het terroir is van origine schalie met een granieten toplaag gemengd met klei. ‘Om’ staat voor universele creativiteit en is een synoniem voor vrede. De druiven komen van de W.O. Hemel-en-Aarde Ridge. Zo’n 12 kilometer  van de zee en op zo’n 300 meter boven zeeniveau. Hier bestaat het terroir voornamelijk uit graniet met klei. 

  Wij proeven regelmatig zeer goede Pinot Noir buiten de Bourgogne maar we waren toch echt snel onder de indruk. De wijnen hebben en transparant karakter, zijn luchtig en schoon en zeer precies met een rijk en breed karakter. Een fijne balans tussen oldschool Franse traditie met een Zuid-Afrikaans randje. Onze verwachting is dan ook dat Jessica zich de komende jaren gaat voegen bij de absolute top van de West-Kaap en een van de beste producenten voor Pinot Noir.