Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/sijnn-malgas
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  David Trafford

  WINEMaker

  Charla Haasbroek

  region

  Malgas – Overberg – Cape South Coast 

  Vineyard holding

  20 ha 

  Soil types

  Bokkeveld shale, sporadic relics of river terraces, sandstone, boulders, and pebbles

  varieties

  27% Syrah – 21% Chenin Blanc – 11%Touriga Nacional – 10% Roussanne – 6% Viognier – 5% Mourvedre – 5% Trincadeira – 4% Tempranillo – 4% Grenache Noir – 3% Verdelho – 2% Vermentino – 2% Cabernet Sauvignon 

  Fermentation

  Natural fermentation – no addition of yeasts – spontaneous fermentation – 70 mg/l sulphur for white – 60 mg/l sulphur for red 

  Aging

  10-20% new oak barrels  

  fARming

  Organic influence 

  visit website

  https://sijnn.co.za


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  In 2000 neemt David Trafford (Trafford Wines Stellenbosch) samen met zijn vrouw een vakantie in Malgas, een uitgestrekt natuurgebied langs de Breede Rivier, ten zuiden van Swellendam. Tijdens een wandeltocht trof hij zeer fraaie stukken glooiend landschap met 90% pudding rocks en wat Bokkeveld shale(leisteen). Malgas ligt op de weg naar Cape Infanta en De Hoop Nature Reserve. Een extreem droog gebied met max. 350mm regen per jaar en warme, droge zomers met pieken ver boven de 30 graden. Het unieke is dan ook dat de koele wind die dagelijks vanaf de oceaan over De Hoop Nature Reserve trekt en in de richting van de wijngaarden opkomt om voor verkoeling te zorgen. In minder mate dan bijv. bij Iona waar het ’s nachts met gemak 15 graden af kan koelen en bijna geen pieken van boven de 30 graden laat zien. Verder is er op een paar boerderijen na en wat prachtige huizen langs de Breede Rivier qua wijn weinig te beleven in Malgas. Agulhas ligt zo’n 70 km zuid-westelijker en Robertson 120 km in noord-westelijk richting. Dit is het echte pionierswerk dus!

  Na grondig onderzoek besluit David met twee partners een stuk grond te kopen van 125 ha en in 2004-2005 te beplanten met 9 druivenrassen. Voor wit Chenin, Viognier, Roussane en voor blauw, Syrah(50% van het totaal), Touriga Nacional, Trincadeira, Mourvèdre, Tempranillo & Cabernet Sauvignon. In de toekomst komt er misschien nog Petit Manseng, Assyrtiko en Vermentino bij voor de witte rassen en voor rood Grenache. De komende jaren kan de maximale groei van de wijngaarden oplopen tot 25 ha. Door de arme en stenige bodems liggen de rendementen vrij laag, rond de 20hl. per hectare. Irrigeren is een optie in droge periodes maar daar is David zelf geen fan van. De jonge stokken hebben soms wat hulp nodig, tussen de ranken laten ze wat vegetatie groeien voor wat competitie met de druivenstokken. De bodem wordt een paar keer per jaar losgetrokken. Om deze te openen krijgt het bodemleven een extra boost, het spuiten van middelen wordt beperkt. David en Charla willen graag richting bio-dynamische preparaten, enkel is het bij een afgelegen farm als Sijnn onmogelijk om alles op locatie te organiseren! Sijnn is de naam die de lokale Khoisan stam gaf aan de Breede River. 

  In 2014 is Charla Haasbroek het team van Sijnn komen versterken. Charla werkte eerder bij Kanonkop en Tokara. Daarnaast werd de laatste hand gelegd aan de prachtig nieuwe wijnkelder, die volledig is opgebouwd uit puddingrocks en natuurlijk materiaal uit de regio. Ons bezoek in januari was een bijzondere tocht. De laatste 50 km gaan over een heuse ‘dirt road’, wat een beleving! Stoere en unieke wijnen, een fijne aanwinst voor mijn Zuid-Afrikaans portfolio! 

  Video