Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/damascene
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Jean Smit & David Curl

    WINEMaker

    Jean Smit

    region

    Swartland, Cederberg, Stellenbosch, Elgin

    Vineyard holding

    20 different sites throughout the Western Cape

    altitude

    Various

    Soil types

    Various

    varieties

    Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Semillon

    Fermentation

    Stainless steel

    Aging

    Old barriques & 1000L foudres

    fARming

    Organic influence

    visit website

    www.damascenevineyards.com


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    De combinatie van het proeven van deze wijnen en de kritieken die wij online vinden laten zien dat er weer iets bijzonders binnen is. De wijnen van Damascene zijn een van de meest spannende nieuwe releases in Zuid Afrika!

    Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Badenhorst en Boekenhoutskloof. Op dit moment wordt er een nieuwe winery afgemaakt in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962. Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de West-Kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden meer langs de weg staan en er alleen maar bergen zijn met fynbos.

    Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting en rijping op nieuwe en gebruikte Franse barriques en 1000/2000 liter grote Stockinger foudres. De gisting vind plaats in betonnen tronconische cuves (soort kegelvorm zonder punt). Hierin heb je meer contact met de schillen en minder oxidatie aan de bovenkant. Op de Elgin farm wordt nu de nieuwe kelder afgemaakt voor de wijnen van Damascene en Moya Meaker. Het team is bezig met het aanplanten van 3 hectare Chardonnay die in de toekomst voor de wijnen van Moya Meaker wordt gebruikt. Iona laat ons ook al zien hoe goed dat past in de koelte van het Elgin microklimaat. Damascene heeft inmiddels wel bewezen dat het er is om te blijven.