Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-8/david-nadia-swartland
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  David & Nadia Sadie

  WINEMaker

  David Sadie

  region

  Swartland - Paardeberg 

  Vineyard holding

  30 ha  

  Soil types

  Granitic sands, shale soils, iron rich soils

  varieties

  Chenin Blanc - Grenache - Pinotage - Cinsault - Syrah - Semillon - Viognier - Rousanne - Clairette Blanche - Carignan - Marsanne

  Fermentation

  50-70 mg/l sulphur added - both red and white

  Aging

  Old French oak - foudre - stukvate - concrete square fermentor

  fARming

  Organic and biodynamic influence 

  visit website

  http://www.davidnadia.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  David Sadie is geboren en getogen in Swartland, een uitgestrekt gebied dat ten noorden van Kaapstad langs de westkust omhoog loopt. Reeds op jonge leeftijd trekt David voor een studie oenologie naar de Universiteit van Stellenbosch. Tijdens deze studie loopt David stage bij een aantal gerenommeerde wijnboerderijen zoals Saronsberg en Rustenberg in Stellenbosch. Vervolgens doet hij bij Yves Cuilleron een stage in de Franse Rhône, die hem overtuigd van de unieke kwaliteit van mediterrane druivenrassen. Dat doet David besluiten een aantal percelen te ‘huren’ in Swartland om daar in 2010 zijn eerste Aristargos te produceren. De 800 flessen zijn in een mum van tijd verkocht en David maakt in 2011 zijn tweede botteling Aristargos van rond de 2400 flessen.

  De uit Swartland afkomstige wijnen zijn ontzettend populair in Zuid-Afrika. Het land is op zoek naar een nieuwe, eigen identiteit. De wijnproducenten willen weg van de bulkwijnen en kijken in hun zoektocht naar de ultieme kwaliteitswijnen meer en meer naar het terroir. Deze gedachte wordt nergens zo goed vertaald als door de ‘rock en roll’ producenten in Swartland. In de regio is inmiddels een enorm potentieel te vinden aan oude ‘bushvine’ wijngaarden met onder meer Chenin blanc, Clairette, Viognier, Roussanne, Marsanne en Semillon. Uiteraard is men ook de rode wijn niet vergeten en vinden we hier ook Pinotage, Syrah, Grenache, Cinsault en Mouvèdre.

  Inmiddels is David uitgegroeid tot een getalenteerde wijnproducent met een enorme drive om het maximale uit zijn wijngaarden te halen. Hij hanteert een natuurlijke filosofie in de wijngaarden waar zeer oude druivenstokken van meer dan zestig jaar oud te vinden zijn. David maakt daarnaast onderdeel uit van de Swartland Independent, een club zeer gedreven wijnproducenten die het gebruik van chemische en synthetische middelen niet toestaan en proberen de wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken. Hij produceert in de eerste jaren dan ook slechts 4000 flessen onder zijn eigen label (17.000 in 2015). Met de oogst van 2014 is David samen met zijn vrouw Nadia van start gegaan in een nieuwe kelder in Swartland, op de Paardenbosch farm in Siebritskloof. De farm beslaat 15 ha met oude stokken Chenin blanc, Pinotage en wat Semillon. Een extra boost voor de nog prille maar zeer succesvolle carrière van David.

  In januari 2016 ben ik bij David en Nadia op bezoek geweest op de Paardebosch farm in het bloedhete Swartland. De teller stopte ’s middags pas op 41,5 graad en ’s nachts koelde het af tot slechts 35 graden. Het bijzondere was dat tijdens het droge en bloedhete ‘el Nino’ seizoen in Paarl de druivenstokken zwaar te leiden hebben gehad van de brandende zon. Maar er in het uitgestrekte en ‘rauwe’ Swartland geen enkele stress te bekennen was aan de prachtige ruige ‘bush vines’. David kreeg gelukkig net op tijd in de gaten dat ze zo snel mogelijk aan de oogst van de Pinotage moesten beginnen, twee weken eerder dan normaal, maar de kwaliteit was verbluffend. Niet voor niks roemt het Britse Decanter in februari David voor zijn fantastische verfijnde en elegante pinotage van de Paardebosch Farm. Het was voor mij een mix tussen syrah uit net noordelijk Rhône en een gamay uit de super cru Morgon in de Beaujolais, heel puur en verfijnd! Nadia is inmiddels als viticulturist (verantwoordelijk voor de wijngaarden) betrokken bij het bedrijf (vandaar de naam David & Nadia). Zij is op zoek naar nieuwe wijngaarden in Swartland van unieke kwaliteit om het label door te laten groeien. De proeverij in de kelder was verbluffend, met als hoogtepunt de nieuwe single vineyard wijnen: Semillon Perdekamp en Chenin Hoë-Steen. Verder voegen we twee wijnen (FMS Chenin en de een rode blend)  toe met een heel interessant prijsniveau . Deze hebben we geselecteerd op de farm met de ‘restjes’ van het blenden, maar wel uit David z’n handen en dan weet je het wel!

  update 2018:

  • We have consolidated our efforts the past year and have aligned our releases so that all our wines are released during one occasion.  We became members of the Old Vine Project (OVP) and will proudly be releasing three wines which qualify as wines made from Certified Heritage Vineyards (CHV). Please visit www.oldvineproject.co.za for more information or contact andre@oldvineproject.co.za directly for OVP tastings, events, wines, etc. 
  • For the first time, we included wine made from the oldest Chenin blanc vineyard we work with. This beautiful old vineyard, planted in the Eastern part of the Swartland in 1962 by Nadia’s great grandfather and family, were discovered in 2016. It was almost lost forever as it used to be 7 hectares in size, but we are thankful for the 1.4 ha that is still in the soil after some negotiations. 
  • Another first, is the inclusion of a small percentage of Marsanne into the 2017 Aristargos. This young vineyard was planted on Western slopes of the Swartland, between Malmesbury and Darling in iron rich soils. Our philosophy remains simple: focus on old vineyards, but also establish young vineyards of suitable variety in this warm, dry region of ours.

  Video