Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-8/iona-elgin
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Andrew Gunn

  WINEMaker

  Werner Muller, assisted by Bobby Wallace

  region

  Western Cape - Elgin & Cape South Coast 

  Vineyard holding

  60 ha 

  Soil types

  La motte and Bokkeveld shale 

  varieties

  52 % Sauvignon Blanc - 21% Pinot Noir - 10% Chardonnay - 4% Syrah - 3% Nebbiolo - 3% Semillon - 1% Viognier - 1% Petit Verdot - 1% Mouvedre 

  Fermentation

  Each vineyard parcel is fermented separately and treated individually as to obtain the best possible results from the parcel of grapes 

  Aging

  Sauvignon Blanc is mostly aged in steel tanks and 5% in wood. The red wines are aged for between 9 and 18 months in barrel depending on the cultivar, with 20% new oak. 

  fARming

  Organic and biodynamic influence 

  visit website

  https://www.iona.co.za


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Andrew en Rozy Gunn en hun familie verwierven Iona in 1997. Het was toen een mooie, maar erg vervallen appelboerderij. Ze vernoemden het landgoed naar het afgelegen, spirituele eiland dat voor de westkust van Schotland ligt. De voorouders van Andrew Gunn kunnen getraceerd worden onder de Vikings die in de 10e eeuw aankwamen in Schotland. Dat is precies de reden waarom Andrew en Rozy een Vikingboot hebben opgenomen in het embleem van hun wijngaard. Reeds vanaf het moment dat ze in 2001 met wijnmaker Niels Verburgh hun eerste wijnen produceerden, heeft Iona naam gemaakt als één van de beste Sauvignon Blancs van de nieuwe wereld. Vanaf 2011 is Werner Muller aangetrokken als hun wijnmaker, afkomstig van Chamonix. Onder zijn leiding werd Chamonix uitgeroepen tot beste wijnboerderij van Zuid-Afrika.

  Net als Joostenberg ligt ook Iona in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Iona bevindt zich echter wel een stuk zuidelijker, net tegen de kust van de Indische Oceaan. Het bevindt zich in het Kogelberg natuurreservaat op 420 meter hoogte. In een land waar koele omgevingen schaars zijn, kan de wijngaard van Iona als zeer kostbaar beschouwd worden. Het is immers de koelste wijngaard van heel Zuid-Afrika. De druiven rijpen tot twee maanden langer dan in andere wijngaarden in het land. Roze is als wijngaardmanager zeer geïnteresseerd geraakt in het aspect van biologisch-dynamisch telen van de druiven. De eerste resultaten zijn zeer positief begreep ik afgelopen mei van Roze toen zij en Andrew in Nederland waren op mijn 5-jarig jubileum. Door het proeven van de wijnen van mijn andere producenten en de interactie met hen gaat Roze zeker voor ‘the next step’ de farm verder omschalen naar biodynamisch.

  ‘Shared ownership and shared duty for a committed team.’ Het is één van de veelzeggende motto’s van Andrew en Rozy Gunn. Iona wordt bestuurd door een kleine groep zeer gemotiveerde mensen. Als gevolg van Zuid-Afrika’s sociale geschiedenis werden werknemers veelal uitgesloten van besluitvorming en eigenaarschap. Zo niet bij Iona. Het gehele team deelt het eigenaarschap en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Met als resultaat dat alle werknemers meer dan trots zijn om onderdeel uit te maken van dit succesverhaal.    

  Video