Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zwitserland-2/chappaz-fully
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Marie-Thérèse Chappaz

  WINEMaker

  Marie-Thérèse Chappaz

  region

  Fully, Valais 

  Vineyard holding

  10 ha total; 5.5ha in Fully Grand Cru + sites in villages nearby like Charrat, Leytron & Chamoson.

  Soil types

  Granite, Löss and Clay 

  varieties

  For the whites; Fendant, Petite Arvine and Marsanne & for the reds; Gamay, Syrah, Pinot Noir, Humagne, Cornalin en Gamaret. 

  Fermentation

  De-stemmed by hand in a specially made wicker basket to protect the fruit, wild yeasts, no intervention, fermentation in oak &  concrete

  Aging

  Matured in concrete and wood

  fARming

  Biodynamic certified - Demeter

  visit website

  http://www.chappaz.ch/en.home


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Zwitserland stond hoog op de lijst als nieuwe toevoeging voor het assortiment. Dat het zo lang geduurd heeft is gezien het resultaat prima! Tijdens mijn sommelier werk probeerde ik altijd al de fraaie Alpen wijnen uit Fully van Chappaz te kopen voor mijn wijnkaart. 

  Op bezoek bij Elisabetta Foradori in de Dolomiti ontmoet ik tijdens de 30 anni Granato party van Elisabetta tijdens de tasting Guillaume Bodin. Na een tijd verteld dat hij sinds kort werkzaam is voor Marie-Thérèse Chappaz in Zwitserse dorp Fully. Het contact was er, nu enkel nog de tijd om langs te gaan aangezien dit een producent is in de categorie ‘altijd uitverkocht’ en ‘we kunnen onze productie wijn wel drie keer verkopen’.
  In mei 2019 is er tijd, en rijden we op een maandag middag via de Grand Bernardo Pas van het Italiaanse Aosta richting het Zwitserse Vallais. Ik kan een ieder van u deze tocht aanbevelen, wat een ongekend mooie tour door de Alpen. Aangekomen in Fully is het uitzicht schitterend vanaf het wijnhuis. De witte toppen van de Alpen schitteren en de zon straalt voop. De steile rotswanden van graniet glimmen helemaal van de zonnestralen.

  Met Guillaume maken we een tour van zo’n twee uur langs de 10 hectare wijngaard van de Chappaz winery. De toekomst is er goed uitgestippeld en er wordt hard gewerkt door een groot team om de wijngaarden biologisch dynamisch te bewerken. Er worden percelen vervangen door nieuwe stokken aan te planten. Twee mensen van het team zijn te paard aan  het ploegen op de terrassen waar het rijden met tractoren onmogelijk is. Verder valt me op dat er veel  groene bodembedekers gezaaid zijn om de bodem te voeden, het vocht beter vast te houden en de bodem te beschermen tegen erosie.

  Op de granieten hellingen (tussen de 400-650 meter hoog) vinden we een aantal bekende druivenrassen als Marsanne (Ermitage), Gamay, Silvaner en Syrah maar ook veel autochtone Zwitserse druivenrassen als Petite Arvine, Fendant, Païen, Cornalin en Humange . Op twee andere plekken in de vallei (Chamason en Charat) vinden we meer Pinot Noir en Gamay tussen de abrikoos bomen en stukken bos. Ondanks de aanwezigheid van de druivenstokken is het hier geen mono cultuur en dat helpt het eco systeem enorm. Indrukwekkend zijn de percelen met Ermitage waar de stokken aan een paal van hout omhoog gelijnd worden Wat er nog meer op valt is de enorm hoge intensiteit is van het aantal stokken per perceel, somige zijn wel ouder dan 80 jaar.

  De tasting is indrukwekkend, elke wijn laat zijn karakter zien. We hebben gelijk een paar echte favorieten: De Fendant en Ermitage in wit en qua rood springen de Gamay en Syrah er boven uit, hoogtepunt is misschien wel de Petit Arvine van edel gerotte druiven, 140 liter gemaakt in 2016, wat een klasse!. Marie-Thérèse Chappaz werkt al meer dan 30 jaar aan haar prachtige wijn project en dat proeven we terug, alles is in balans, pure smaken en wijnen met prachtige zuren en een delicate smaak! De allocatie die we krijgen is klein, de wijnen zijn kostbaar, maar eenmaal geproefd en gedronken bent u fan, net als ik!

  Video