Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zwitserland-2/guillaume-bodin-chamoson
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Guillaume Bodin - Chamoson

  “Sometimes it takes time to develop an idea... ”

  guillaume bodin

  OWNER

  Guillaume Bodin

  WINEMaker

  Guillaume Bodin

  region

  Chamoson, Valais 

  Vineyard holding

  Leasing 1 hectare in 2022, 1,2 in 2023 + buy grapes from friends of 0,3 hectare. Slowly growing towards 4-6 hectares in 8-10 years. 

  Soil types

  Limestone sandy soil with a little bit of clay for most of Chamoson vines.
  Granit soil for the Petite Arvine who arrive in 2023.

  varieties

  Pinot Noir, Pinot Gris,. Humagne Rouge, Syrah, Petit Arvine, Gamaret, Garanoir 

  Fermentation

  Stainless steel tanks

  Aging

  Stainless for Mercurey, Pinot Gris and Pinot Noir, oak barrels for Humagne Rouge and Syrah

  fARming

  Organic and biodynamic, not certified yet

  visit website

  Biodynamie & Cie!


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Na het succesvol afronden van zijn studie Viticulture-Oenlogoy in de Bourgogne werkt Guillaume onder andere een jaar in Nieuw-Zeeland, en hij zweeft een tijdje rond in de Mâconnais en Hautes-Côtes de Nuits. Later neemt hij bijna een domein over in de Haute-Savoie bij Ayse met behulp van wijlen Dominique Belluard maar helaas stonden de planeten niet op een lijn. Niks ging al die tijd zoals gepland en uiteindelijk keert Guillaume terug om voor de Bret Brothers te gaan werken in Vinzelles. Hij blijft hier 4 jaar werken.

  In 2018 keert 'ie terug naar Zwitserland om te werken naast heldin Marie-Thérèse Chappaz en aan het begin van 2022 is er een mogelijkheid om te werken aan een perceel van 32 are in Chamoson, waar de eigenaar geen hulp voor kon vinden. Na denken, bezoeken en bekijken besluit Guillaume om de taak op zich te nemen nadat de wijngaard er niet fantastisch bijstond dankzij het voorgaande seizoen, midden in de corona-tijd. Een van de beste redenenen was dat het perceel nog nooit is blootgesteld aan chemicaliën van de buren aangezien de bevriende buurman volledig biologisch te werk gaat. 

  De eerste jaargang 2022 blijkt voor Guillaume een aardige meevaller te zijn. Hij verandert o.a. het snoei-systeem en werkt hard om het leven in de bodem weer helemaal op te wekken nadat er een paar jaar chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt door de vorige wijnmaker. Het leven keert helemaal terug door het gebruikt van o.a. biodynamische preparaten. De eigenaar van de wijngaard was zo onder de indruk dat er een 10-jarig leasecontract is getekend incl. een paar trosjes druiven per oogst als symbolische rente. 

  De naam in het Frans was al bezet (Mercure) dus koos hij voor de Engelse versie van de planeet Mercury. In de toekomst kunnen we nog o.a. Saturn en Moon verwachten. Inclusief een kleine planeet op het label. Guillaume staat duidelijk dichtbij de sterren en de maan. 

  Een andere liefde die hij ontdekt in zijn jaren bij o.a. de Bret Brothers is de liefde voor fotografie en film. Zo maakt hij een documentaire genaamd La Clef des Terroirs. "Tussen passie en poëzie volgt deze film het leven van wijnmakers die hebben gekozen om met hun hart dichtbij de natuur te leven. Het beeldt opmerkelijk biodynamische kwesties uit." In de docu komen o.a. voor: Aubert de Villaine, Richard Leroy, David & Nicolas Rossignol, Thibault Liger Belair en vele andere.