Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/zuid-afrika-10/natte-valleij-wines
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Milner Family

  WINEMaker

  Alex Milner

  region

  Farm: Klapmuts, Stellenbosch
  Vineyards: Swartland, Darling, Wellington, Stellenbosch and Simonsberg-Paarl

  Vineyard holding

  Lease: around 14ha. across the Cape

  altitude

  Various

  Soil types

  Decomposed Granite and Malmesbury shale

  varieties

  Cinsault, Chenin blanc, Pinotage, Syrah, Mourvèdre, Grenache and Cabernet Sauvignon

  Fermentation

  Natural fermentation in open top concrete vessels or Stainless steel vessels

  Aging

  Concrete egg, foudre, large format seasoned barrels and normal seasoned barriques

  fARming

  Regenerative and sustainable approach

  visit website

  http://www.nattevalleij.co.za/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Met veel bevriende sommeliers in ons netwerk worden we af en toe getipt wanneer er iets geproefd wordt waar je écht niet omheen kan en mag. De dames van Parlotte in Amsterdam konden het niet laten om ons eens te laten kijken bij Natte Valleij en hun briljante Cinsau(l)ts te proeven. Lang verhaal kort, de wijnen zijn in Nederland!

  Een historische farm met een jonge generatie aan het roer. Een hele oude kelder die je direct terug brengt in de tijd. Een prachtige locatie met dito wijnen, dat is Natte Valleij anno nu. Weinig pretentie, minimale interventie en zie het als het begeleiden van druiven naar karaktervolle wijnen. Maak kennis met Alex Milner. 

  Natte Valleij is een historische Cape Dutch farm ontstaan in 1715. Het gebruik van de kelder stopte helaas rond 1950. Het was Alex die in 2005 de oude verlaten kelder weer tot leven wekt, en al snel maakt 'ie naamsbekenheid door verfijnde, artisanale wijnen te produceren van verschillende wijngaarden verdeeld over de West-Kaap. "It's about taking chances and having fun", zegt Alex. Het is zijn zorgzame aanpak voor vergeten percelen met oude stokken en de minimale interventie in de kelder en wijngaard die tonen hoe diep de connectie gaat die hij heeft met de wijnen, de historie en toekomst. De trots zit hem vooral in de aanpak die geïnspireerd is door de oude jaren. Druiven worden met de hand geplukt, er wordt met de hand gebotteld, gekurkt, gelabeled.. én gedronken uiteraard. 

  Het nalatenschap van Zuid-Afrika's wijnlandschap is behoorlijk ontwikkeld en gegroeid de afgelopen eeuwen. Met de nodige ups and downs. Tegenwoordig is er geen wijnland zo spannend en uitdagend als Zuid-Afrika. En wat dat betreft kon de timing van Alex met zijn liefde voor Cinsau(l)t niet beter zijn. Met super reviews en hoge scores is hij er een om in de gaten te houden. Bij Alex ligt de focus voornamelijk op Cinsau(l)t, een druif die vaak word geblend of word gerooid in de Kaap, en ver daarbuiten trouwens. Maar het is een druif die diep geworteld is in de geschiedenis van de Kaap en daarom zien we een ware 'renaissance' die nu de hele wereld over gaat. Zijn passie voor Cinsau(l)t is ontstaan in Frankrijk. Milner heeft een neus voor top Cinsault gekregen door ze danwel te bottelen als single vineyard, danwel een blend van verschillende wijngaarden én regio's. Baie lekker.